Självklart blir det mycket fokus på vin i vindistrikten, men något som kanske inte alla känner till, är att Sydafrika även producerar en hel del Brandy el “Cognac”.
Strax utanför Stellenbosch ligger Brandy destilleriet: Van Ryns.
I Sydafrika får man inte kalla det Cognac, så istället heter det “Potstill Brandy” och Van Ryns är verkligen värt ett besök.
Lyxigt inrett med känsla för stil och stora bekväma fåtöljer att sjunka ned i, medan man avsmakar den ädla drycken. Här är det aldrig massor med folk, utan alltid ganska lugnt och skönt och bra service.
Man kan välja mellan flera olika provningar. Antingen en ren Brandy provning, el varför inte kombinera en Brandy, kaffe och choklad provning?
Finns även ost och charkuteri brickor man kan beställa in.
Har man tidigare inte sett hur tillverkning av Brandy går till, ska ni absolut följa med på den guidade “Cellar tour” som erbjuds kl 10.00, 11.30 och 15.00.
Dels får man lära sig mer om hur man destillerar, men det intressantaste är att se Van Ryns tunn-bindare förklara och demonstrera detta gamla och tyvärr utdöende hantverk och yrke.
I torsdags tog vi med vår kund Jesper till Van Ryns och stället fick klart godkänt.
Själv är jag ingen stor-konsument av just brandy, men Fredric är det, och både han och Jesper tyckte att deras 15-åriga Potstill brandy var den godaste…
Bara cigarren som fattas |
Tack för tipset! Åkt förbi massor med gången men nu ska vi verkligen stanna när mina föräldrar kommer om två veckor. Pappa dricker gärna cognac.