Sanbona Wildlife Reserve

För några veckor sedan var vi ju ute på en studieresa då vi besökte 5 olika safari lodger. Vårat första stopp blev i Sanbona Wildlife Reserve, som ligger ca 3 timmars bilresa från Kapstaden.

Detta är ett av de största reservaten i hela landet (55 000 hektar!) och ett besök här är en väldigt annorlunda naturupplevelse. Området som Sanbona ligger i kallas för Karoo och är ett halvöken-område så landskapet är torrt, bergigt och ganska kargt.

 Eftersom reservatet är så stort, är det lite svårare att hitta djuren, än om man åker till några av de mindre viltreservaten, så här ligger inte fokus på “Big Five” utan mer på hela vildmarks-känslan och av att man befinner sig i ett så stort område mitt ute i ingenstans.

Vi bodde 2 nätter i deras Dwyka Tented camp som jag tycker är utan tvekan det mysigaste. Vi såg även de andra två lodgerna som båda två är kanonfina, men att bo i “tält” ( fast det inte känns som tält utan en lyxig svit), känns mer spännande.

Boendet på Sanbona är verkligen jättefint och lyxigt!

På Sanbona försöker man bevara naturen som den är och vill göra så lite inverkan på landskapet och djuren som möjligt, så här kör man inte “off road”, utan får man syn på djur som är en bit längre bort, går man ofta ur jeepen och närmar sig djuren till fots. Är en alldeles magisk känsla att stå 10-15 m från geparder!

Det som störde mig lite och som tog bort en del av safari-känslan, är att de, eftersom reservatet är ENORMT, satt halsband på vissa av lejonen och gepardena och använder sig av radiosändare och antenn för att försöka hitta djuren. De förklarar för gästerna varför man gör det (för att hålla koll på djuren och i research syfte m.m) men det känns ändå lite märkligt och jag hade hellre struntat i antennen och stöter man på en katt, ja då är det en extra bonus.

Två av de vita lejonen hade inga halsband och de lyckades vi se ändå!

Förutom gepard och lejon fick vi en jättefin stund med elefanter, såg mycket zebror och antiloper, bruna hyenor, jackals m.m så jag var rätt nöjd med safarin efter våra 2 dagar.

Boendet är som sagt jättefint och finns inget att klaga på där. Maten och servicen är ungefär vad man förväntar sig på en lodge mitt ute i ingenstans..Maten i sig var jättebra, men servicen var lite si och så..men det har man överseende med och all personal var super-trevliga!

En annan grej som gör Sanbona speciellt, är att stjärnhimlen på kvällarna är alldeles magisk och det är kul att lära sig mer om de olika stjärnbilderna.

Har man varit på mycket safari tidigare, kanske man blir lite besviken över att man får köra långa sträckor för att se några djur, men på samma gång uppskattar man säkerligen storleken på reservatet och det blir definitivt ingen “park” känsla där guiden säger “och nu ska vi åka och kolla på vår noshörning”.

Det gillade jag! För mig var det en härlig vildmarks-upplevelse med känslan av genuint “conservation- tänk” och de stora vidderna och det annorlunda landskapet fascinerade mig.
För att hinna njuta och uppleva Sanbona på rätt sätt, behövs 2 dagar.

Pris på Sanbona: Från R4500 per person och natt.

Tips: Håll utkik efter deras specials som t. ex: Boka 7 dagar innan och bo för halva priset! Eller deras Rhino special där man donerar R100 per person till deras noshörningsprojekt och får ett specialpris för R3000 per person och natt.

(Visited 177 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.