Säkerheten i Sydafrika

En av de frågor som vi ALLTID får från våra kunder är detta med säkerheten i Sydafrika och därför kan det kanske vara läge att kommentera detta här på bloggen.

Tyvärr har det målats upp en bild av att man inte kan vistas utomhus, att alla lever bakom höga murar och galler för fönstren, att man inte ska stanna vid rödljus, att man kan bli skjuten på öppen gata osv, osv….

Under de 6 år som jag bott i Sydafrika och de tusentals turister som jag varit i kontakt med, så händer det ytterst få brott mot just turister.

Brotts-statistiken är hög i Sydafrika, det förnekar jag inte. MEN, dessa brott är generellt inte inriktade mot dig som besöker landet några veckor om året.

Visst har några kunder råkat ut för ficktjuvar och exempelvis blivit av med sin mobil telefon el liknande, men det kan lika gärna hända i Stockholm som i Kapstaden…

Jag blev rånad på öppen gata i Vancouver, Kanada.

 Brottslighet finns överallt.

Använder man vanligt “folkvett” och är lite “street wise” och inte skyltar med värdesaker, dyra smycken m.m och inte vistas i okända områden, och speciellt då inte under kvällstid, så kommer man med största sannolikhet inte ha några som helst problem.

Däremot har vi märkt av en ökning av skimmade kreditkort  det senaste året. Samma problem som vi har i Sverige. Man fifflar med bankomaten på något sätt.

Här nere går det ofta till på följande sätt.

Här arbetar man i mindre grupper och när du försöker ta ut pengar i en bankomat, är det oftast någon som kommer fram till dig och frågar om du behöver hjälp, samtidigt som en andra person distraherar ditt resesällskap. Och vips! så är ditt kort borta!

Därför rekommenderar jag alltid att man har med sig flera kort, så att man om något liknande skulle hända, kan spärra det kortet och föra över pengarna till ett annat. Gör en polisanmälan och se till att ni får ett sk “Case File number”. (är viktigt vid andra ärenden också, speciellt om man tänkt få tillbaka på försäkringen i Sverige.)

Det är det enda vanligt förekommande brottet som jag märkt av mot turister denna säsongen och hade det varit farligt att resa till Sydafrika, så hade jag knappast drivit ett reseföretag…

Eller bott här nere heller för den delen…

Låt inte folks fördomar el okunskap påverka ert beslut om ni ska spendera jul och nyår i Sydafrika.

 Fråga istället alla som ni själva känner som faktiskt varit i Sydafrika, ifall de kände sig osäkra, el råkade ut för något obehagligt…

Jag lovar att de flesta genast kommer säga att nej, snarare tvärtom..Folk var extremt hjälpsamma och vänliga och Sydafrika är ett land de gärna besöker igen.

(Visited 328 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,
One comment on “Säkerheten i Sydafrika
  1. BRA skrivet Minna!

    Allt detta bubblar ju upp även mer nu i och med Oscar Pistorius incidenten. Tyvärr rabblar ju då svensk media upp all statistik om kriminalitet i Sydafrika. Och väldigt mycket av den kriminaliteten som syns i statistiken är ju i kåkstäderna.

    Men som sagt, sunt förnuft kommer man långt med. I HELA världen!

    Vi hade ju inte heller flyttat hit med två barn om det verkligen var så farligt som svensk media lyckats pränta i den svenska befolkningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.