Lucka 11: En dag i Stellenbosch vindistrikt

Med flera hundra vingårdar i området, är det inte svårt att spendera flera dagar i Sydafrikas vindistrikt, utan det handlar mer om vilka gårdar man kommer hinna med.

I dagens lucka ger jag förslag på en rutt i Stellenbosch-området som nog passar de flesta.

Gårdarna som jag valt ut i den här rutten är inte på något sätt de bästa el vackraste, för det är så himla svårt att välja vilken man tycker allra bäst om, utan jag har helt enkelt valt ut några av de vingårdarna som jag själv skulle ta folk till om de kom till Stellenbosch bara för en dag. En blandning av gårdar som ger en bra representation av området helt enkelt.

Personligen gillar jag inte att klämma in för många gårdar, utan jag tycker det är trevligast om man har valt ut 3, max 4 gårdar och lägger fokus på en lång, härlig lunch.

De allra flesta vingårdar i Sydafrika är öppna för allmänheten och i deras sk “Tasting room” brukar man få prova ett urval el alla gårdens viner. Ibland får man betala en mindre tasting fee (ca R20-50) och på många ställen drar de bort den avgiften om man köper med sig viner efter provningen.

 

Det är sällan man behöver förboka en provning utan man parkerar helt enkelt bilen och går in och oftast finns det personal som helt enkelt frågar om man vill smaka på några av deras viner.
På vissa ställen berättar personalen mycket om gården, de olika vinerna osv, medan på andra ställen så får man själv ta initiativ och ställa mycket frågor. På vissa ställen kan man dessutom smaka på en kombo av t. ex ost och vin, el vin och choklad, el olivoljor m.m och ofta smakar ju vinet godare om  man har något att äta till.

Olivprovning på Morgenster

På vissa ställen erbjuds man även en guidad tur av gården el sk “cellartour” där de visar och förklarar hur själva vintillverkningen går till, och är man i Sydafrika mellan jan-mars, kan man ha turen att faktiskt se när de skördar och då råder det febril aktivitet på de flesta gårdar. Några av de större vingårdarna har dagliga guidade turer 1-2 ggr per dag och detta kan jag verkligen rekommendera om man inte riktigt vet hur själva vinproduktionen går till.

I Sydafrika är promille-gränsen lite högre än i Sverige (0.5) och det är allmänt accepterat att göra en el två vinprovningar, el ta ett glas vin till maten och fortfarande köra bil. Dessutom går det ju naturligtvis att spotta vinet när man provar..

Många av vingårdarna har även restaurang och själv tycker jag det är mysigaste sättet att njuta av de goda vinerna och de vackra omgivningarna. Flera av Sydafrikas topp-restauranger ligger utspridda i vindistrikten och vill man testa några av dessa så gäller det att man har bokat bord i god tid innan resan.

Här kommer således tips på en trevlig vinrutt i Stellenbosch vindistrikt. Fler inlägg om vindistrikten och tips på vingårdar att besöka osv hittar ni HÄR och HÄR

Se till att ni ätit en rejäl frukost och kör söderut från Stellenbosch, på R44 mot Somerset West. I det här området finns flera av mina favoriter och med bergen i bakgrunden så vill man stanna bilen och ta massor med kort. Så vackert!

 Gillar man som jag, röda viner, är ett besök på Haskell Vineyards ett bra första stopp. Har ni inte ätit frukost så är deras restaurang Long Table helt ok för såväl frukost som lunch. Haskell har riktigt bra viner och personalen brukar vara påläst och kunnig.
Den här vingården ligger allra längst in i på en väg i ett område där man hittar många kända gårdar som: Uva Mira, Guardian Peak, Ernie Els, Bilton mfl och det här området skulle man enkelt kunna spendera en hel dag i. Granne med Haskell ligger Rust En Vrede som också är väl värt ett besök…

Efter några besök på gårdarna i det här området, börjar det säkerligen bli dags för lunch…
 

Här kommer 3 lite olika lunch-alternativ:


Mont Marie– Mysig restaurang med bra mat och avslappnad atmosfär. Lekplats för barn och här kan man lätt spendera en eftermiddag. Ligger hyfsat nära området med ovan vingårdar som vi precis nämnt så vill man inte köra så långt så är detta ett givet måste. Populärt så måste förbokas!

Clos Malverne– Prisvärd 4-rätters lunch med matchande viner med makalös utsikt. Ligger i Devon Valley strax väster om Stellenbosch. Be om ett bord ute på terassen. Måste förbokas i god tid.

Mulderbosch– Vill man ha ett lite enklare ställe, men fortfarande fin utsikt så är Mulderbosch ett bra alternativ. Här serveras krispiga, tunna pizzor som smakar utmärkt ihop med deras kända rosé vin som vi svenskar fattat stort tycke för.

Efter lunch kan man köra lite norr om Stellenbosch och missa inte ett besök högt uppe i bergspasset: Helshoogte. Här ligger den ultralyxiga, spektakulära gården Delaire som är riktigt häftig med all sin moderna konst, fräscha ytor och återigen, fina utsikt.

Ett annat alternativ är Tokara som ligger strax nedanför Delaire och här visas också en del konst, samt att de har en delikattessen + olivoljor till försäljning…
 Både Tokara och Delaire har restauranger som är väl värda ett besök för middag.

Vid det här laget brukar man vara ganska nöjd, och varför inte återvända till guesthouset för ett dopp i poolen, alternativt kan ni kika runt bland butikerna inne Stellenbosch…Staden är Sydafrikas näst äldsta och jättemysig med många fina gamla byggnader, och ett ganska stort utbud på små butiker av olika slag.

Ja, så kan en dag i vindistrikten se ut…och som sagt…det är inte svårt att hitta vingårdar att besöka, utan svårt att välja vilken.

(Visited 204 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.