Elavbrott…

Idag slungades jag tillbaka i tiden sisådär 5-6 år när vi tampades med ständiga elavbrott.
 Imorse när vi skulle sätta på tvättmaskinen så försvann helt plötsligt elen.

Tänkte inte så mycket på det först utan tänkte nog att den skulle komma tillbaka en stund senare, tills jag läste nyheterna…Visade sig att Eskom som är enda elbolaget här i Sydafrika, helt plötsligt inte har tillräckligt med kol, så då stänger man helt enkelt av elen!

Har regnat extremt mycket i de norra delarna av Sydafrika de senaste två veckorna och tro´t el ej, men Eskoms kol har blivit vått!

Herregud säger jag bara…Ibland blir man verkligen påmind om att det är Afrika vi lever i och hur ineffektivt och bakåt vissa saker kan vara.

Då för 6 år sedan när Eskom också hade sk “schemalagda elavbrott” så sa man att det berodde på att elförbrukningen gått upp drastiskt sedan Apartheid avskaffades och att man helt enkelt inte hade tillräckligt med el (samtidigt som man exporterar el till grannlandet Botswana…?) och att man inte hade tillräckligt kunnig personal att underhålla de kraftverk som fanns…

Då för 6 år sedan pågick sk “load shedding” i flera månader. Oftast stängdes elen av mellan 2-3 timmar, på olika tider, beroende på vilket kvarter man bodde i och det är väl egentligen inte hela världen…om man vet NÄR det ska hända… det var oerhört frustrerande eftersom man aldrig fick något schema så att man kunde planera..Så vissa dagar när man kom till jobbet så försvann elen…el när man skulle koka sitt tevatten, el tvätta osv… Ni kan tänka er hur större företag drabbades..

Samma sak idag..Eskom varnade om Load Shedding och vips, ett par timmar senare var stora delar av landet helt utan el… Och helt omöjligt att komma åt någon vettig information. Tydligen ska detta pågå fram till kl 22.00 ikväll men vem vet…?

Vi har ett uttryck här nere som vi kallar för TIA (This is Africa) och idag stämmer det till 100%.

Appropå de regnoväder som orsakat den blöta kolen så är stora delar av Krugerparken med omgivning helt översvämmat och just nu har vi massor med resenärer i dessa områden så vi håller tummarna för att regnet slutar SNART… Både så att vi kan få torrt kol, men också nöjda resenärer…

(Visited 147 times, 1 visits today)
Publicerad i Uncategorized Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Minna Nilivaara Möller

Sydafrika-Minna

Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Minna och är en reslusten tjej från Värmland.
Efter att ha jobbat och bott i länder som Australien, USA, Irland och Kanada, hamnade jag av en slump i Sydafrika 2007 och föll pladask för detta underbara land.

Idag driver jag ett litet reseföretag med fokus på just Sydafrika och här på bloggen tipsar jag om hotell, restauranger och mycket annat, samtidigt som jag även skildrar vår vardag både i Sverige och i Sydafrika.

Sydafrikaexperten är ett litet personligt reseföretag som hjälper er med hotellbokningar, hyrbil, aktiviteter och mycket annat- till ingen extra kostnad!

Arkiv

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör som 42 andra, prenumerera du med.